A REVIEW OF TüP BEBEK IşLEMI SONRASı

A Review Of Tüp Bebek işlemi sonrası

A Review Of Tüp Bebek işlemi sonrası

Blog Article

Tüp bebek uygulamasında ilaçlarla yeterli büyüklüğe getirilen yumurtalar genellikle vajinal yolla duruma göre abdominal yolla anestezi ile sedasyon altında steril koşullarda fifteen dakika suren OPU dediğimiz bir işlemle yumurta toplama işlemi yapılmaktadır.

Bu aşamada, kadının hormonal ilaçlar alarak yumurtalıklarının daha fazla sağlıklı yumurta üretmesi sağlanır. Yumurtalıkların uyarılması, kadının vücudunun tepkisine bağlı olarak tedavi systemı belirlenir ve ilaç dozajları ayarlanır. Bu süreçte, kadının sağlık durumu ve yumurtalık kapasitesi dikkatle değerlendirilir.

Yumurtalar elde edildikten sonra alınan spermlerle bir araya getirilmesi işlemi iki türlü yapılmaktadır. Klasik yöntemde spermler ve hazırlanmış olan yumurta özel bir ortamda bir araya getirilerek embriyo elde edilmesi hedeflenirken; mikroenjeksiyon yönteminde seçilen sperm yumurta içerisine özel bir teknikle bırakılmakta ve embriyo elde edilmesi hedeflenmektedir.

Bu işlem sırasına endometrium bölgesinin hekim tarafından sağlıklı bir şekilde görülebilmesi gerekiyor. Bu nedenle mesanenin dolu olması istenir. Hasta işlem öncesinde bol miktarda sıvı almalı ve tuvalete gitmemelidir.

3'ten fazla yumurtanın üretilmesi sonucunda ikiz ya da çoklu gebelik meydana gelebilir. Ancak bu durum, anne ve babanın inisiyatifi ile birlikte doktor tarafından kararlaştırılır.

Bu sayede acı, ağrı, kramp gibi hislerin oluşması da engelleniyor. Yumurtaların belirli bir olgunluğa erişmesinin ardından toplanması sırasında vajinal ultrasonografi de kullanılır.

Baba adayında sperm sayısının ve hareketliliğinin az, şekil bozukluğunun fazla olduğu durumlarda, kadında ise toplanan yumurta sayısının az, kalitenin düşük olduğu ya da yumurta zarının kalın olduğu durumlarda mikroenjeksiyon tekniği kullanılır. Ayrıca açıklanamayan kısırlık olgularında ve daha önce tüp bebek başarısızlığı yaşamış çiftlerde de mikroenjeksiyon tekniği uygulanır.

Yumurtalar gelişirken, hastalar belirli aralıklarla ultrason ve kan tetkiki ile değerlendirilmelidirler. Yapılan bu incelemelerde yumurtaların kontrollü şekilde gelişmeleri sağlanır ve zamansız çatlamalarının engellenmesi için ilave ilaçların zamanlamasına karar verilir.

Bu işlem için kadın ve erkek birlikte tüp bebek merkezine giderler. Yumurta toplaması hafif bir anestezi verilerek yapıldığı için anne adayının aç olması, son 6 saat besin ve sıvı almaması gerekir.

Tüp bebek tedavisi birbiri ile bağlantılı olan birkaç farklı aşamadan oluşur ve tüp bebek başarı şansı tüm bu aşamaların başarı oranı ile doğrudan ilişkilidir.

Ayrıca, belirli laboratuvar testlerinin tamamlanması ve tedavi protokollerine uygun şekilde hareket edilmesi önem taşır.

Aşılama tedavisinde de tüp bebek tedavisinde olduğu gibi üreme hücrelerinin gelişimini desteklemek amacıyla ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Bu ilaç tedavilerinin amacı anne adayının yumurtalıklarının uyarılmasıyla nitelikli ve sayıca fazla yumurta hücreleri elde edebilmektir.

– Kadının yaşı: 35 yaş altı kadınlarda başarı oranı genellikle daha yüksektir. Yaş ilerledikçe yumurta kalitesi düşebilir ve başarı oranı azalır.

Embriyo PCOS transferinin herhangi bir acı, sızı, ağrı ya da krampa neden olmaması nedeniyle işlem öncesinde anestezi uygulaması yapılmasına da gerek olmaz. ÇAlright ender durumlarda lokal anesteziye ihtiyaç olduğu bilgisini aktaralım.

Bu yöntemin usual ilişkiye göre avantajı hareket, şekil ve kalite açısından en iyi spermler direkt olarak rahim içine enjekte edilir. Elbette bu işlem kadın için de daha takibi yapılıp Polycystic Ovary Syndrome hazır hale gelen yumurtalama döneminde yapılır.

Report this page